Dlaczego w mleku dla niemowląt znajduje się maltodekstryna?
Wybór mleka modyfikowanego dla niemowląt może być trudny nawet dla uważnych rodziców. Najczęstsze pytania matek to m.in: Dlaczego mleko dla niemowląt zawiera maltodekstrynę? Co to jest? Czy maltodekstryna jest dla niemowląt dobra? Odpowiedzmy wspólnie na te pytania.
Czym jest maltodekstryna i jak się ją otrzymuje?
Maltodekstryna jest polisacharydem wytwarzanym ze skrobi kukurydzianej, pszennej lub ziemniaczanej w procesie hydrolizy (enzymatycznego rozkładu skrobi). Jest to węglowodan odpowiedni do stosowania w specjalistycznym żywieniu, takim jak żywienie niemowląt, żywienie sportowe lub żywienie kliniczne. Skrobia kukurydziana jest najczęściej stosowana w żywności dla niemowląt.
Węglowodany jako źródło energii
Żywność dla niemowląt zawiera węglowodany, które są ważną częścią posiłków dzieci. Węglowodany powinny stanowić 50-55% całkowitego spożycia energii.
Do produkcji żywności dla niemowląt można stosować tylko takie węglowodany, których dodawanie jest dozwolone w odpowiednich przepisach. Na przykład do żywności dla niemowląt można dodawać następujące węglowodany: laktozę, maltozę, maltodekstrynę, glukozę, syrop glukozowy.
Najczęściej stosowanym węglowodanem w mlekach dla niemowląt jest laktoza (cukier mleczny). Istnieją jednak przypadki, w których dzieci nie tolerują laktozy (najczęściej w pierwszych 6 miesiącach życia). Dzieje się tak, ponieważ produkcja i wydzielanie enzymu laktazy, który rozkłada laktozę, może być opóźnione. Niedobór tego enzymu jest u noworodków powszechny, ale zwykle jest on tymczasowy i zanika wraz z dojrzewaniem układu pokarmowego. W takich przypadkach maltodekstryna jest uważana za bardziej odpowiednią.
Wiesz, że…
…mleka dla niemowląt są jednym z najbardziej restrykcyjnie regulowanych produktów spożywczych w Unii Europejskiej? Rygorystyczne przepisy, które muszą spełniać, są regularnie sprawdzane i aktualizowane. Beggs, podobnie jak wszystkie preparaty do początkowego żywienia niemowląt, spełnia te wymagania i jest również Złotym Partnerem Czeskiego Towarzystwa Pediatrycznego.
Jaka funkcję spełnia maltodekstryna?
Maltodekstryna uwalnia energię wolniej niż zwykłe cukry, dzięki czemu syci na dłużej.
Maltodekstryna pomaga również poprawić teksturę żywności i może poprawić rozpuszczalność innych składników w napojach. Może zatem również usprawnić przygotowanie mleka dla niemowląt. Dzięki maltodekstrynie mleko nie zbryla się i ma gładką konsystencję.
Rada od uważnych rodziców:
Wybierając mleko, należy pamiętać, że każde dziecko jest inne i nie ma jednej uniwersalnej formuły żywności dla każdego z nich. Najważniejsze jest, aby dziecko lubiło mleko i było szczęśliwe. Życzymy, abyś i Ty znalazła odpowiednie mleko dla swojego dziecka.
Źródła:
1. Hofman DL, van Buul VJ, Brouns FJPH. Nutrition, Health, and Regulatory Aspects of Digestible Maltodextrins. Critical Reviews in Food Science and Nutrition Crit Rev Food Sci Nutr. 2016; 56(12):2091-100. doi: 10.1080/10408398.2014.940415.
2. EFSA Scientific Opinion on the essential composition of infant and follow-on formulae. EFSA Journal 2014.
3. Gregorio GV, Gonzales MLM, Dans LF, Martinez EG. Polymer-based oral rehydration solution for treating acute watery diarrhoea (Review) Cochrane Database of Systematic Reviews 2016; Issue 12. Art. No.: CD006519. DOI: 10.1002/14651858.CD006519.pub3.
4. Stubbs J, Ferres S, Horgan G. Energy density of foods: effects on energy intake. Crit Rev Food Sci Nutr. 2000;40(6):481-515. doi: 10.1080/10408690091189248.
5. da Silva, R.C. and Ferdaus, M.J., 2023. Technological Advances in Infant Formula Ingredients.
6. Rozporządzenie UE 2016/127 z dnia 25 września 2015 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 w odniesieniu do szczegółowych wymogów dotyczących składu i informacji mających zastosowanie do preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt.
Wybór mleka modyfikowanego dla niemowląt może być trudny nawet dla uważnych rodziców. Najczęstsze pytania matek to m.in: Dlaczego mleko dla niemowląt zawiera maltodekstrynę? Co to jest? Czy maltodekstryna jest dla niemowląt dobra? Odpowiedzmy wspólnie na te pytania.
Czym jest maltodekstryna i jak się ją otrzymuje?
Maltodekstryna jest polisacharydem wytwarzanym ze skrobi kukurydzianej, pszennej lub ziemniaczanej w procesie hydrolizy (enzymatycznego rozkładu skrobi). Jest to węglowodan odpowiedni do stosowania w specjalistycznym żywieniu, takim jak żywienie niemowląt, żywienie sportowe lub żywienie kliniczne. Skrobia kukurydziana jest najczęściej stosowana w żywności dla niemowląt.
Węglowodany jako źródło energii
Żywność dla niemowląt zawiera węglowodany, które są ważną częścią posiłków dzieci. Węglowodany powinny stanowić 50-55% całkowitego spożycia energii.
Do produkcji żywności dla niemowląt można stosować tylko takie węglowodany, których dodawanie jest dozwolone w odpowiednich przepisach. Na przykład do żywności dla niemowląt można dodawać następujące węglowodany: laktozę, maltozę, maltodekstrynę, glukozę, syrop glukozowy.
Najczęściej stosowanym węglowodanem w mlekach dla niemowląt jest laktoza (cukier mleczny). Istnieją jednak przypadki, w których dzieci nie tolerują laktozy (najczęściej w pierwszych 6 miesiącach życia). Dzieje się tak, ponieważ produkcja i wydzielanie enzymu laktazy, który rozkłada laktozę, może być opóźnione. Niedobór tego enzymu jest u noworodków powszechny, ale zwykle jest on tymczasowy i zanika wraz z dojrzewaniem układu pokarmowego. W takich przypadkach maltodekstryna jest uważana za bardziej odpowiednią.
Wiesz, że…
…mleka dla niemowląt są jednym z najbardziej restrykcyjnie regulowanych produktów spożywczych w Unii Europejskiej? Rygorystyczne przepisy, które muszą spełniać, są regularnie sprawdzane i aktualizowane. Beggs, podobnie jak wszystkie preparaty do początkowego żywienia niemowląt, spełnia te wymagania i jest również Złotym Partnerem Czeskiego Towarzystwa Pediatrycznego.
Jaka funkcję spełnia maltodekstryna?
Maltodekstryna uwalnia energię wolniej niż zwykłe cukry, dzięki czemu syci na dłużej.
Maltodekstryna pomaga również poprawić teksturę żywności i może poprawić rozpuszczalność innych składników w napojach. Może zatem również usprawnić przygotowanie mleka dla niemowląt. Dzięki maltodekstrynie mleko nie zbryla się i ma gładką konsystencję.
Rada od uważnych rodziców:
Wybierając mleko, należy pamiętać, że każde dziecko jest inne i nie ma jednej uniwersalnej formuły żywności dla każdego z nich. Najważniejsze jest, aby dziecko lubiło mleko i było szczęśliwe. Życzymy, abyś i Ty znalazła odpowiednie mleko dla swojego dziecka.
Źródła:
1. Hofman DL, van Buul VJ, Brouns FJPH. Nutrition, Health, and Regulatory Aspects of Digestible Maltodextrins. Critical Reviews in Food Science and Nutrition Crit Rev Food Sci Nutr. 2016; 56(12):2091-100. doi: 10.1080/10408398.2014.940415.
2. EFSA Scientific Opinion on the essential composition of infant and follow-on formulae. EFSA Journal 2014.
3. Gregorio GV, Gonzales MLM, Dans LF, Martinez EG. Polymer-based oral rehydration solution for treating acute watery diarrhoea (Review) Cochrane Database of Systematic Reviews 2016; Issue 12. Art. No.: CD006519. DOI: 10.1002/14651858.CD006519.pub3.
4. Stubbs J, Ferres S, Horgan G. Energy density of foods: effects on energy intake. Crit Rev Food Sci Nutr. 2000;40(6):481-515. doi: 10.1080/10408690091189248.
5. da Silva, R.C. and Ferdaus, M.J., 2023. Technological Advances in Infant Formula Ingredients.
6. Rozporządzenie UE 2016/127 z dnia 25 września 2015 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 w odniesieniu do szczegółowych wymogów dotyczących składu i informacji mających zastosowanie do preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt.